Covid 19 în finanțe

Ceea ce nu înțeleg autoritățile române, frecvent defazate, e că blocajul financiar e aproape total în economie, nici un leu nu se mai plimbă cu excepția fluxurilor legate de marile corporații multinaționale. Asta înseamnă moarte clinică pentru afacerile locale, iar în curând, fără aparate, moarte totală.

Măsurile abrupte privind Covrig 19 s-au transferat natural și în business, adică și cei care au de unde plăti stau pe cash și refuză orice plată în lipsa unei perspective.
(expectanțele în business și economie sunt de n ori mai importante decât banii pe care îi ai sau nu!)

Singura soluție (pe lângă plata șomajului tehnic de către stat), una care derivă din însuși ADN-ul lor – ce a fost rar respectat de vreo 12 ani încoace – sunt băncile, care cu ajutorul BNR trebuie să readucă un minim, nu atât de lichiditate, dar de circulație a banilor.

Concret, mărirea automată, fără analiză sau garanții suplimentare, pentru toate companiile încadrate într-o categorie de risc mediu sau mic cu 10% a expunerii (creditelor) deja existente (TS+TL), maturitate 24 luni cu posibilitate de prelungire, destinație și condiție de acordare – plata obligațiilor comerciale interne. (Banii pot veni, indirect, de la BNR).

La moment creditele pentru companii pe sistem bancar sunt o cifră ridicolă, 100 miliarde lei (mai puțin decât titlurile de stat cumpărate de bănci!!), deci presupunând că toate companiile sunt eligibile, înseamnă 10 miliarde lei (i.e. 2 miliarde euro din rezerva 30+ a BNR), care ar reporni în trombă mecanismul încrederii și al circulației banilor

Dacă BNR și d-nii Florin Cîţu şi L. Orban fac asta, și-au spălat păcatele trecute și în avans pe 5 ani.

DistribuieShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on RedditEmail this to someone