Filosofie politică (Forța Istoriei)

În termenii stângii autentice (ideale), incultura (istorică) e cel mai mare dușman al omului și rațiunii, în termenii dreptei autentice, lipsa de Dumnezeu (cu tot ce incumbă, liberalism și monarhie). În orice parte te poziționezi, ambele implică gândirea critică. În corolar, tot ce e bazat pe emoție și afectivitate duce la fanatisme, sau altfel spus, pasiunile nu nasc niciodată idei, ci doar erori (Țuțea)

Gradul de emoție amigdaliană din societatea românească la orice „tragedie” – lucruri ce se întâmplă de când lumea, ce devin lacrimogene odată publice, indignarea viscerală și ultimativă la banalități, plină de clișee (politice), indică lipsa Gândirii Critice; adică lipsa românului de avea un ideal, informație istorică, documentare, observație și speculație, intuiție, adică de a fi permanent o unitate dialectică.
Gafa nu e atât stupiditatea de a accepta ipoteze iluzorii, cât de a muta acțiunea în imaginație (să nu spuneți strada, căci asta e cea mai autentică formă de imaginar!)
………………………………………………………………………………………….
Comuniștii au conturnat termenul de Istorie, dându-i un sens foarte restrâns şi incomplet. Forța ei constă, subtil, discret și întotdeauna incomplet, în a dezvălui marile adevăruri. Din păcate, după Revoluție, marile adevăruri, chiar dacă subtil dezvăluite, au fost cele mici pentru noi.

Bolșevicul iar mai apoi comunistul umanist Silviu Brucan poate fi acuzat de orice, dar nu că nu cunoștea Istorie. Când a spus că ne mai trebuie 45 de ani (de la Revolutie) ca să scăpăm de comunism a făcut o subestimare. Nu mai știu ce mare economist (Hayek sau Friedmann) spunea că socialismul presupune înlocuirea Mafiei private cu celei publice. Invers vorbind, primul indiciu că am scăpat de comunism este când vom putea identifica precis, cu nume şi prenume, cum e în vest, o Mafie privată într-un domeniu anume, de la traficul de droguri, de persoane, proxenetism, în sport, șamd. Când totul rămâne o Abstracțiune înseamnă că Mafia nu e încă privată, deci prin urmare încă nu am ieșit din comunism.

VD.

DistribuieShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on RedditEmail this to someone