Cu ANAF la nuntă

Orice fisc întreg la cap are în vedere două principii când stabilește un impozit: eficiența lui (adică costurile cu colectarea sa să fie (mult) mai mici față de sumele încasate), iar categoriile vizate să fie susceptibile de venituri neimpozitate mari.

Dacă prima condiție nu poate fi bifată (cum e cazul nunților), atunci se încearcă – cum face fiscul american cu mare succes – o abordare fiscală inversă: poţi dumneata, X manelist, Y fotograf sau Z antreprenor, să demonstrezi veniturile care îţi permit stilul de viața pe care îl duci (casă, maşină, etc.)? Dacă nu, impozit instant de 16% pe tot ceea ce nu poate fi dovedit, plus sancțiunea legală corespunzătoare. Cum ar fi dacă ANAF ar lua, simplu de tot, de exemplu, toate mașinile de peste 30 K EUR sau toate proprietățile imobiliare peste 300 K EUR din țară şi să roage respectuos proprietarii să demonstreze cu acte veniturile ce le-au permis achiziția lor? Vă asigurăm că se vor strânge câteva sute de milioane de euro la buget la prima strigare. După știința noastră nu a existat până acum nici un astfel de program în viaţa ANAF.

Să vedem în schimb cât ar putea strânge fiscul de pe urma propunerii de impozitate a nunţilor. Nu ştim ce calcule a făcut ANAF, nu suntem fiscaliști, dar băbește putem intui. În România anului 2017, conform INS au fost 142,000 de căsătorii. Haideți să presupunem că vor fi de acum 150,000 nunţi / an (la ritmul de evaporare al populației vom ajunge în curând câteva sute anual, dar să dăm acum speranțe ANAF-ului). Asumând o medie de impozite colectate de 1,000 EUR / nuntă (asta înseamnă 6,250 EUR venituri impozabile pe nuntă; la ţară nu va fi deloc, adică 51,000 de nunţi înregistrate la rural în 2017, la oraș, mai mult, deci ipoteza e foarte generoasă), se pot aștepta ca. 150 milioane EUR impozite suplimentare de pe urma unor oameni complet buimăciți. (nu putem la socoteala colectarea, deloc facilă sau ieftină).

Această sumă va creste bugetul statului cu ca. 0.2% şi reprezintă, citește exact, 1.8% din evaziunea fiscală anuală cu TVA. Conform PWC, în 2016, evaziunea cu TVA a fost 8 miliarde de EUR (ca. 40%), de departe pe primul loc în Europa (Ungaria, spre exemplu are evaziune de 20% din TVA). Dacă fiscul ar reuși să reducă combinațiile băieților deștepți la jumătate, adică mai aproape de media UE, ar debloca anual fonduri la buget cu care s-ar putea face în fiecare an 100 de spitale sau 250 de şcoli sau foarte multă autostradă.

Noi suntem într-un totul de acord cu impozitarea nunților. De altfel, propunem impozitarea majoratelor, pensionărilor, serbărilor școlare şi la grădinițe, de fapt a tuturor recepțiilor şi manifestărilor care sfidează cu nonșalanță bugetul statului. Cu o mențiune: nu înainte ca ANAF să fi luat la puricat marile proprietăți, de la mașini la imobiliare, iar evaziunea din TVA să fie redusă la jumătate. Altfel seamănă că ne dăm din nou cu un parfum scump pe straturile de mizerie care se înmulțesc an de an, în lipsa unei igiene fiscale reale și nediferențiate.

V.D.

Ps: Vă rugăm nu interpretați greşit poza de articol,  ea reflectă poziţia referendumului şi a societăţii moderne, nu a noastră, a celor care am votat.

DistribuieShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on RedditEmail this to someone