„Olimpismul” ca promotor al procesului de pace în Peninsula Coreană

Pacea din Peninsula Coreană și stabilitatea aparentă din regiune a fost posibilă datorită unui factor de care lumea își aduce aminte destul de rar, SPORTUL. Probabil am uitat cu toții că una dintre funcțiile Comitetul Olimpic Internațional este aceea de a promova pacea în lume, obiectiv care în timpul și după Jocurile Olimpice de Iarnă din Coreea de Sud a fost mai vizibil decât oricând.

După eveniment, fostul Secretar al ONU Generalul Ban Ki-moon declara: “Suntem acum martori la puterea sportului de a aduce pace, reconciliere, prietenie și armonie între Corea de Sud și Coreea de Nord”. Cum a fost posibil ?

După anul 1945, în urma înfrângerii Japoniei în cel de-al Doilea Război Mondial, armatele Uniunii Sovietice și ale Statelor Unite au ocupat și împărțit Peninsula Coreană în două.  Partea de nord a ajuns în urma acestui proces sub influența Rusiei, iar partea de sud a peninsulei sub influența Statelor Unite ale Americii.

Războiul Rece, ideologiile profund diferite și naționalismul corean împing înspre un război care nu a fost închis practic niciodată, deși evoluțiile politice recente duc spre o altă concluzie.

Razboiul Coreean

În toată această perioadă de la 1945 și până acum s-a încercat și s-a visat la o reconciliere prin intermediul sportului și a unei arte marțiale declarată sport național de către ambele părți, TaeKwonDo.

În istoria Taekwon-Do, Generalul Choi Hong Hi este recunoscut unanim ca și fondatorul stilului Taekwon-do și iniţiatorul Federaţiei Internaţionale de Taekwon-do (International Taekwon-do Federation, prescurtat I.T.F.) al cărei preşedinte a fost până la moartea sa.

Statutul social al Generalului Choi, cât şi avantajul ca el să fie fondatorul acestui stil de luptă, au contribuit de asemenea la o rapidă dezvoltare a acestuia în întreaga lume.

În anul 1938 a părăsit Coreea pentru a pleca la studii în Japonia. Aici ajunge repede la nivelul de centură neagră în Karate. În ianuarie 1946, după eliberarea de sub dominaţia japoneză, s-a întors în patrie primind gradul de locotenent a noii armate coreene, fiind numit comandant al unui regiment.

Choi Hong Hi fondatorul Taekwon-Do

Profitând de noua funcție, tânărul locotenent, Choi Hong Hi, începe să practice arta sa proprie cu unii dintre soldaţii din subordinea sa combinând karate cu stiluri vechi de luptă coreene. Rezultatul este astăzi cunoscut în lume sub numele de Taekwon-do.

Sub tutela Generalului Choi, la data de 11 aprilie 1955, numele de Taekwon-do a fost ales să reprezinte arta marţială coreeană, de către istorici şi alte persoane proeminente din Coreea. Numele propus, de către Generalul Choi, a fost în unanimitate votat pentru a descrie această artă ca fiind validă şi de sine stătătoare.

Prima instituție de management al artei marțiale Taekwon-Do a fost Koreea Taekwondo Association (KTA). Ea s-a format în 1959 printr-o unire a școlilor originale de arte marțiale din Coreea și al cărei prim președinte a fost Generalul Choi Hong Hi.

Prima echipă demonstrativă de Taekwon-Do

Politicile promovate de Razboiul Rece și faptul ca se dorea raspândirea artei marțiale naționale și pe teritoriul Coreei de Nord au dus la o scindare care a dezvoltat apoi două sisteme de competiție diferite.

În prezent, cele mai cunoscute federații de management sunt „International Taekwon-Do Federation” (ITF), fondată de către Choi Hong Hi in 1966 cu sediul în Vienna, Austria și parteneriatul format de” Kukkiwon” și „World Taekwondo” (WT, înainte WTF), înființată în 1972 și 1973 respectiv de către „Korea Taekwondo Association”. Lupta de competiție promovată de către „World Taekwondo” a fost acceptată ca și sport Olimpic din anul 2000.

După moartea Gen. Choi Hong Hi este ales ca și Preşedinte al „International Taekwon-Do Federation”, Dl. Chang Ung, membru al Comitetului Olimpic International.

Prin el, sub aripa protectoare a Comitetului Olimpic Internațional, ITF ajunge să semneze un protocol cu Federaţia Mondială de Taekwon-Do W.T.F. în 2015 în luna august, în prezenţa Dl. Tomas Bach Preşedintele Comitetului Olimpic Internaţional, în vederea reprezentării ambelor sporturi la Jocurile Olimpice.

Președintele Comitetului Olimpic Iinternațional și Președinții ITF&WTF

Prococolul ITF&WTF

În urma punerii în practică a protocolului, anul 2015 devine un an istoric pentru Taekwon-Do. „International Taekwon-Do Federation” ( ITF)  şi „World Taekwondo Federation” (WTF) fac un pas important pentru cooperare în deschiderea Campionatului Mondial de WTF, care a avut loc în 12 mai 2015 în Celyabinsk, Rusia. Aici echipele demonstrative ale celor doua federaţii, până nu demult adversare, scriu istorie şi arată întregii lumi că angajamentul de cooperare realizat pentru beneficiul sportului mondial şi promovarea artelor marţiale coreene este luat în serios.

WT&ITF la Celyabinsk, Rusia

Se continuă cu o serie de întâlniri care au loc la Lausanne, Elveția în prezența lui Thomas Bach Președintele IOC, în care se discută despre viitorul comun al celor două federații.

Discuții Lousanne, Elveția

Urmează apoi în iunie 2017 Campionatul Mondial de TaekwonDo WTF în Korea de Sud la Muju. Aici, varianta ITF și atleții nord coreeni ajung în Coreea de Sud după aproape 45 de ani de exil. Guvernul din Seul sprijină acest eveniment și recunoaște pentru prima dată oficial pe Generalul Choi Hong Hi ca fondator al Taekwon-Do. Acest eveniment istoric a fost posibil datorită implicării active a Comitetului Olimpic Internațional prin stabilirea protocoalelor de colaborare care au dus la participarea echipei demonstrative nord coreene în Celyabinsk, Rusia. La final, Thomas Bach, Președintele Comitetului Olimpic Internațional  trimite o scrisoare Secretarului General ONU în care felicita cele două federații pentru colaborarea lor de excepție.

Echipele demonstrative ale celor două țări Muju în Coreea de Sud

Jocurile Olimpice de Iarnă 2018 din Pyeongchang, Coreea de Sud au adus pe scenă din nou echipele demonstrative ale celor două țări, unite sub sloganul „Together as one”, unde la temperaturi de -25 de grade au performat la deschiderea oficială.

JO de Iarnă Pyeongchang, Coreea de Sud

Sub umbrela Comitetului Olimpic Internaţional se preconizează ca World Taekwon-Do va conduce cele două federații Internaționale către Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020, deocamdata ITF ca sport demonstrativ, urmând ca el să devină o nouă probă pentru disciplina Taekwondo din anul 2024.

DistribuieShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on RedditEmail this to someone