IERUSALIM: „O DESCOPERIRE FANTASTICĂ”

Încă nu se stinseseră ecourile uriaşei înfrângeri a lui Trump la ONU, unde comunitatea internatională l-a sancţionat printr-un vot zdrobitor pentru că a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului, când „o descoperire fantastică” – „Une trouvaille fantastique”, cum titrează Le Figaro în ediţia sa din 2 ianuarie 2018, tranşează definitiv problema.
Săptămâna trecută a fost descoperit un sigiliu la Ierusalim, în apropiere de Zidul Plângerii. Are o vechime de 2.700 de ani, din epoca Primului Templu, cel al lui Solomon, dinaintea deportării babiloniene. De ce, totuşi, îi lasă sideraţi pe arheologi?
În Vechiul Testament există referitor la Ierusalim termenul de „guvernator al cetăţii”, tradus în română prin „rege” (Iosia „s-a făcut rege şi a domnit treizeci şi unu de ani în Ierusalim” – II Paralipomena 34,1). Nu exista însă o dovadă arheologică a acestei funcţii supreme, iar Biblia ştim cât de mult e contestată din toate părţile.
Or tocmai în această dovadă se constituie sigiliul abia descoperit, din fericire într-o excelentă stare de conservare. Sub imaginea a două personaje se află inscripţia în ebraica veche: „Guvernatorului (Regelui) Cetăţii”, conferindu-i implicit Ierusalimului calitatea de Capitală.
Dacă ar fi să găsim o morală a fabulei, aceasta ar fi: să procedăm cu prudenţă în administrarea prezentului pentru că arhivele Antichităţii au încă depozite neexplorate care ne pot invalida acţiunile. (cea a votului din ONU- n.n.)

Miron Scorobete

DistribuieShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on RedditEmail this to someone