„Boxul e cel mai frumos destin!” Interviu cu Marian Cocoș, antrenor de box

Un important antrenor de box explică resorturile unui sport mai puțin cunoscut, cauzele decăderii lui în România, de ce consideră că boxul e superior oricăror arte marțiale, și cum se poate practica acest sport de către un pasionat, indiferent de vârstă, pregătire fizică sau obiective.

Clujaxio: Maestre, boxul românesc a avut de-a lungul istoriei o tradiție bine conturată, dar după 1990 a apărut o ruptură ce a dus până aproape la dispariția totală a acestui sport la nivel competitiv în România. Cum explicați acest fenomen?
Marian Cocoș: Cauzele sunt multiple, merg pe tot firul managerial al sportului, până la vârf, dar e greu să le evocăm aici pe toate; principala problemă e legată de faptul că toate cluburile sportive funcționau pe lângă o întreprindere până în 1990, ce le asigura finanțarea și susținerea, lucru întrerupt în mod brusc după revoluție, ceea ce a dus la dispariția a peste 90% din cluburile de box din țară, rămânând în viața doar cele de bază, Steaua, Dinamo, Rapid, Metrorex, șamd.

Desigur, Federația și Ministerul (Sporturilor) puteau avea o implicare mai mare de-a lungul anilor, dar trebuie să ținem cont că în alte țări există doar cluburi private care promovează acest sport.

Clujaxio: Există în prezent o „competiție” în creștere între sporturile de contact în România. Se pare că cei mai mulți pasionați aleg K1 (kick-boxing) sau alte arte marțiale, în timp ce boxul e lăsat in urmă, poate fiind perceput, cu scuzele de rigoare, ca un sport de „golani”, unde se caută un contact fizic dur şi „nestudiat”.
Marian Cocoș:  Aș parafraza parțial parabola dintre fotbal și rugby, unde rugby-ul e un sport de golani practicat de gentlemeni. E similar pentru box. Dar într-adevăr, kick-boxing-ul a luat o amploare foarte mare în ultimii ani, fiind un sport combinat între brațe și picioare, ceea ce a atras mulți copii sau adulți în dorința de a fi un nou Van Damme, Cicki-Chan sau ceva asemănător. Dar e o falsă percepție de superioritate (în fața boxului – n.n.). Totuși, trebuie să recunoaștem o organizare managerială foarte bună la aceste săli și competiții, care, din păcate pentru noi, au arătat o seriozitate în plus față de multe săli de box, ceea ce a atras lumea în dauna unui sport mai eficace, cum e boxul.

Antrenamentul de seară la Clubul Marian Cocoș

Clujaxio: Dacă e să reformulăm întrebarea, există o superioritate a altor sporturi de contact (K1, karate, etc.) în fața boxului? Prin eficiență, tehnică, pregătire, etc.?
Marian Cocoș: Mulți cred că dacă există o gama de lovituri mai mare (e.g. lovituri de picior) se poate vorbi de o superioritate (a altor sporturi). Este fals, boxul este de departe cel mai eficient și puternic sport de contact, prin precizia, tehnica și eficiența loviturilor, neregăsite în nici un alt sport, de la karate tradițional, la kung-fu sau K1.
Ceea ce trebuie să recunoaștem însă, și unde boxul se poate îmbogăți și inspira, sunt o disciplină și etică foarte bune regăsite în sălile de arte marțiale. Dar altfel, toate sporturile de contact, fără excepție, au nevoie de atacul și apărarea de brațe care se formează doar la secția de box.
Combinația dintre picioare și brațe proprie fiecărui stil, după ce atinge un anumit nivel de pregătire, ajunge neapărat să apeleze la loviturile de box, ale căror tehnică şi perfecțiune nu sunt atinse niciunde în altă parte. Deci cam toată povestea cu artele marțiale care fac şi dreg, până la limita neverosimilului, ce vine în principal din filmele americane, e mai mult mitologie.

Lecții la mănuși cu actrița Alina Șerban și cu campionul K1 Claudiu Bădoi

Clujaxio: Ați deschis de curând o sală foarte mare și frumoasă de box, aproape de centrul Bucureștiului. Ce v-a determinat la acest efort știind că interesul și curiozitatea pentru box sunt relativ scăzute? Ca întrebare ajutătoare, ce beneficii ar fi pentru cei ce practică boxul?
Marian Cocoș: O să încep de la coadă. Boxul e unul dintre cele mai complexe sporturi, ce oferă o dezvoltare armonioasă, bazată pe o gimnastică și încălzire specifice pe care nu le face nimeni, împotriva percepției generale, nemodificate de foarte mulți de ani. Acestea dau un fitness cardiovascular şi muscular, până la o coordonare psihico-fizică completă, un echilibru, stăpânire de sine, siguranță, și bineînțeles, eliminarea stresului. De aceea boxul e numit „nobila arta”, sintagma andorsată de mari oameni, și ne gândim la Hemingway.

Sala de box a Clubului Marian Cocoș

 

In ce privește sala, deocamdată ne limităm la boxul amator, pentru publicul larg, dar avem sportivi profesioniști care se antrenează la sala noastră, şi aici amintim doar pe Benny Adegbuyi sau Claudiu Bădoi, nume de referință în kick-boxing-ul național şi mondial. Începând cu 2018 avem planuri pentru a crește şi promova sportivi de performanță, în special juniori sau tineri profesioniști.

Clujaxio: Poate puțin îndrăzneț, sloganul la sala dvs. este „Apropo, suntem cei mai buni”. Ce face ca membri și clubul să fie cei mai buni?
Marian Cocoș: Din informațiile pe care le avem despre alte săli, cu tot respectul pentru activitatea lor, suntem singurii care practicăm boxul tradițional într-un mod profesionist, cu încălzirea și gimnastica aferente, urmate de pregătirea pe aparate și individuală, tehnico-tactică specifică, după caz, în funcție de nivelul și obiectivele fiecăruia, cu rezultate foarte bune. De aceea suntem cei mai buni, prin seriozitatea şi respectul față de boxul tradițional ca sport în sine.
La evenimentul inaugural din toamna recentă, o gala de box (pentru non-profesioniști), am avut peste 20 de meciuri (cu sportivi de toate categoriile și vârstele, de la 20 la peste 50 de ani, fete și băieți) şi aproape 300 de oaspeți, sportivi, spectatori, invitați. A fost un succes total şi toată lumea a fost impresionată de acest sport și de sala noastră.


Clujaxio: Ați avut o evoluție emoționantă și populară în emisiunea culinară Chef la Cuțite de la Antena 1și aici vorbim de o măiestrie care pare discordantă cu cea a luptei din ring, reușind să transmiteți un mesaj puternic. Este vreo legătură între box și gătit?
Marian Cocoș: Arta creează artă, și probabil cea culinară e un exemplu sugestiv derivat din plăcerea noastră pentru un sport, care nu e unul pentru bătăuși, împotriva percepției. Noi facem artă la sală, iar un boxer adevărat, dacă ne uităm la cei mai mari, eu de exemplu am un cult teribil pentru Muhammad Ali, au dus sportul realmente la un nivel artistic.

Gala inaugurala a Clubului de Box Marian Cocos 

Clujaxio: In final, ați avea vreun mesaj pentru cei ce vor să se apuce de box? Trebuie îndeplinite anumite condiții pentru a participa la antrenamente?

Marian Cocoș: La noi la sală vin arhitecți, avocați, ingineri, medici chirurgi, bancheri sau artiști, de toate vârstele (mulți cu copiii), toți performeri în domeniile lor, care şi-au găsit aici un echilibru pentru stresul profesional şi zilnic. Nu contează condiția fizică, sexul sau vârsta, noi avem grijă să oferim fiecăruia pregătirea după nevoile şi obiectivele individuale, de aceea rata de mulțumire a membrilor fideli se apropie de 100%.
Foarte mulți oameni care ar vrea să încerce nu vin în sălile de „luptă” pentru că le e frică. Noi eliminăm acest sentiment din prima clipa. Oricine vine la noi e confortabil cu el însuși şi se raportează doar la calitățile şi potențialul propriu, căci nu există „performanță absolută”.
În plus, aici vorbim de o mică familie, ce e tot timpul deschisă pentru prieteni noi, suntem amici cu toată lumea şi socializăm împreună, şi atunci respectul față de sport şi adversar crește, lucru reflectat şi în ring. Nu în ultimul rând, avem fete foarte drăguțe, care ne stimulează şi dau farmec sălii.
Last but not least, eu personal am avut o viață plină, dar respectul şi valorile atinse prin viața sportivă de boxer au fost unice, iar după 40 de ani de implicare în acest sport, vă spun cu toată inima, boxul e cel mai frumos destin!

Box Club Marian Cocoș, Șoseaua Panduri 71 Sector 5, București

Și copiii au parte de lecții la mănuși

DistribuieShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on RedditEmail this to someone