CE FĂCEAM NOI PE VREMEA TROIEI?

via Dacia Edenica

Arheologi din România, Germania şi Marea Britanie scot la lumină noi comori ascunse în adâncul pământului la situl arheologic de la Corneşti, la numai 20 km nord de Timişoara. Este vorba de cea mai mare fortificaţie din epoca bronzului din întreaga Europă.
La 3500 de ani de la ridicarea cetatii de la Cornesti, arheologii au inceput sa scoata din maruntaiele pamantului fragmente nepretuite din batrana fortareata de altadata. In urma sapaturilor facute, au fost descoperite case construite in epoca bronzului, dar si elemente de ceramica.
Cele patru ziduri concentrice insumeaza 33 de kilometri şi au 1765 de hectare circumscrise in interiorul lor, jumatate din teritoriul Timisoarei. Au fost facute in jurul anului 1500 inainte de Hristos, deci acum 3500 de ani şi au functionat aproape 500 de ani, la sfarsitul epocii bronzului, contemporane cu Troia, lumea miceniana, imperiul hitit. Alaturi de complexele datate in a doua jumatate a mileniului al II-lea, inainte de Hristos, au mai fost descoperite si complexe apartinand eneoliticului, cat si primei epoci a fierului.

Primele sapaturi in situl de la Cornesti au inceput in anul 2005, pentru ca in 2007 Muzeul din Berlin sa vina langa arheologii romani cu primele sume de bani pentru a sprijini descoperirile de la Cornesti. De atunci si pana in zilele noastre, nemtii au investitit aproape 1 milion de euro pentru descoperirile din Timis.
„Avem o tradiție îndelungată in cercetare peste tot in Europa, dar sa lucram aici alături de colegii noștri din Romania este foarte important pentru noi. Este unul dintre principalele proiecte ale noastre si sunt cu adevarat impresionat de ce s-a întâmplat aici si pot sa spun ca e unul dintre cele mai importante locuri pentru arheologia epocii bronzului, pentru ca este incredibil si uimitor ce avem aici”, a spus Mathias Wimhoff, directorul Muzeului de Istorie din Berlin, prezent si el la săpăturile de la Cornesti.
Si Consiliul Județean a sprijinit descoperirile arheologice de la Cornesti, iar presedintele Sorin Grindeanu a promis ca va ajuta in continuare echipa de arheologi. Grindeanu a vorbit si despre posibilitatea promovarii sitului de la Cornesti pentru a aduce si turiști in zona, dar si despre ce se va întâmpla in viitor cu descoperirile de aici.
„Foarte putina lume cunoaste in Timis ce este aici, si pana ieri ma includeam intre cei care aveau foarte putine cunostinte despre acest sit. Le multumesc pentru deschidere partenerilor nostri, pentru ca mi-au promis ca la anul o sa vina cu o expozitie de la Berlin extrem de interesanta la Timisoara. Am primit propunerile din partea dansilor, si anume, un laborator absolut necesar pentru ce vor descoperi aici. Nu vreau sa spun lucruri mari, dar suntem extrem de deschisi la a colabora. Pana acum parca au fost mai interesati partenerii nostri din Germania si din Marea Britanie din ce inteleg, decat noi si asta e pacat. Sper, cu timpul, sa incercam si noi sa ne promovam ceea ce avem”, a spus Sorin Grindeanu.
Sursa: Daniel Bălteanu, Opinia Timişoarei.

DistribuieShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on RedditEmail this to someone