Blue Air în discuții cu Boeing pentru avioane 737 Max în valoare de USD 1.8 miliarde

Bloomberg a anunțat săptămâna trecută negocieri avansate între compania românească Blue Air şi producătorul american de avioane Boeing, pentru un contract substanțial de USD 1.84 miliarde, vizând achiziția de 20 de aparate de zbor din ultima generație a celui mai vândut model din gamă, 737, în varianta Max.

Intenția Blue Air de a achiziționa cele mai moderne şi eficiente (pentru consum) aeronave Boeing vine în contextul unei piețe cu o concurență în creștere şi agresivă, din partea unor jucători ca Wizz Air, RyanAir sau EasyJet, dar şi pe fondul unei cereri suplimentare, acaparată până acum firmele amintite. Achiziția, ce ar putea fi anunțată săptămâna aceasta, aproape ar dubla flota BlueAir care cuprindea la finele anului trecut 25 aeronave Boeing 737 de generație mai veche.

Primul model 737 Max cu cel mai eficient motor la consum a fost livrat în luna mai a acestui an unei companii indoneziene, şi este așteptat să fie punctul central al show-ul aviatic de la Paris.

Tarom în schimb pierde teren important în lupta concurențială, nefiind capabilă să se adapteze la dinamica ridicată a pieței, cele două achiziții recente de Boeing 737, marcate bombastic, fiind insuficiente în condițiile în care cererea internă pentru călătorii cu avionul are creșteri semnificative în volum şi diversitate.


In schimb, Tarom este o companie în cădere libera

Tarom are în prezent 10 aeronave 737 şi 4 Airbus 318 (concurentul european al modelului american), restul fiind ATR-uri cu elice (9 aparate), pentru distanțe scurte, în total, o flotă mai mică și mai puțin modernă decât BlueAir, chiar înainte de achiziția prezentă. E inutil a aminti că operatorul de stat nu mai are demult nici o aeronavă de cursă lungă, acestea fiind vândute şi destinațiile transatlantice / transcontinentale anulate, la sugestia unui binevoitor consultant extern, angajat de statul român.

DistribuieShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on RedditEmail this to someone