Atacuri informatice repetate asupra Clujaxio.ro

Înainte de Paști, clujaxio.ro a suferit un atac informatic (de pe un server din India), acesta reușind schimbarea parțială a numelui din site. Ulterior, au urmat câteva încercări de spargere ale conturilor de administratori. Am crezut inițial că e tipica încercare de extorcare informatică, când o acțiune minim invazivă, arată că e capabilă de mai mult, cerând ulterior recompensă, de regulă în Bitcoini. (Un Bitcoin a ajuns la peste 1K Euro, iar hackerii respectabili au câteva zeci de mii în portofoliu). Totuși, de ce să faci asta împotriva unui site proaspăt lansat, neparticipativ deloc la lupta comercială din online, prin tipicul de știri și editoriale unice, dar rare în piață?

Am crezut în forța întâmplării – cu toate că nu există așa ceva în domeniu, dar după Paști, am avut aproape 100 de tentative de spargere ale conturilor de administratori, ceea ce ne-a pus pe gânduri. Greu, am reușit să aflăm, IP-urile finale sunt românești, deci nu e vorba de hackeri internaționali, monetari. Nu știm pe cine am deranjat, noi nu facem politică, nu facem can-can, nu avem în esență un scop oneros, nu urmărim poziții comerciale active. In măsura timpului liber, promovăm valori autohtone și idei care cercetează, în mod onest și întotdeauna fundamentat, fără fantasmagorii, de exemplul celor dacomane, trecutul și esența noastră istorică, dacică. In paralel, promovăm tot ceea ce considerăm de valoare, interdisciplinar, în acest spațiu românesc, atât de lipsit de conștiința propriilor demnități și sens istoric.

Oare, Adevărul, chiar așa tare deranjează, încât un site relativ mic, fără valoare economică propriu-zisă în afara articolelor sale (într-adevăr unice în ansamblul publicațiilor online de la noi), să stârnească asemenea eforturi adverse?
Un lucru este cert, dacă noi aveam, omenește, ocazional, dubii despre oportunitatea inițiativei noastre, acum nu mai avem.  Le mulțumim potențialilor noștri hackeri.

Mult succes Clujaxio, și celor, puțini sau mulți ce ne urmăresc sau ne vor urmări.

Clujaxio

 

DistribuieShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on RedditEmail this to someone