Patronul Manchester City cumpără un nou club de fotbal. Scopul achiziției rămâne neclar.

In următoarele zile, cu o probabilitate însemnată, se va face anunțul oficial cu privire la achiziția de către City Football Group a unei echipe de fotbal minuscule și necunoscute din liga a doua uruguayană, Club Atletico Torque.

Deținută de miliardarul din Abu-Dhabi, Sheikh Mansour bin Zayed Al Nahyan, City Football Group este firma mamă a clubului englez Manchester City, ce are în panoplie încă două cluburi de primă mână din ligile superioare din SUA și Australia, precum și o participație în într-un club de fotbal japonez (New York City, din Major League Soccer, Melbourne City, respectiv Yokohama F. Marinos).

Dat fiind nivelul de top la care joacă cluburile deținute City Football Group, cu atât mai mult această decizie rămâne curioasă, echipa din Torque jucând pe un stadion de 1,000 de locuri, cam cât o secțiune din celebrul Etihad Stadium din Manchester.

Cluburile din Uruguay au intrat în vizorul FIFA, după ce au acționat ca „punți” pentru transferurile jucătorilor din Argentina și Brazilia către Europa, datorită taxelor mult mai mici de aici. De exemplu, chiar Manchester City a semnat cu portarul argentinian Geronimo Rulli de la Deportivo Maldonado, un alt club din divizia a doua uruguayană, care a fost vândut imediat echipei spaniole Real Sociedad, acesta nejucând nici un meci pentru clubul din Deportivo Maldonado – deținut de alți oameni de afaceri britanici.

Sheikh+Mansour+bin+Zayed+Al+Nahyan+Al+Ain+k2GidPKhyi3l
Sheikh Mansour bin Zayed Al Nahyan, proprietarul Manchester City

Optimizările fiscale și para-fiscale nu sunt de origine românească, dar aparent în alte părți sunt făcute mai discret, cu rafinament.
Intr-o industrie care a ajuns să vehiculeze sume colosale, dincolo de imaginație și rațiune, precum cea a fotbalului, câteva procente înseamnă foarte mulți bani. Se poate presupune că noua achiziție a firmei ce deține Manchester City e în acest sens, ca vehicul pentru optimizarea costurilor de transfer ale jucătorilor din alte țări sud-americane, precum Argentina și Brazilia.

In sezonul 2015-2016, Manchester City a contabilizat venituri de aproape £ 400 milioane (de câteva ori veniturile cumulate ale echipelor românești din Liga1) și un profit net de £ 20 milioane, în timp ce societatea mamă, City Football Group, a fost evaluată la USD 3 miliarde, adică aproape o dată și jumătate valoarea Băncii Transilvania.

DistribuieShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on RedditEmail this to someone