Biserici Și Spitale: Azi, Centrul de Îngrijiri Paleative Sf. Nectarie din Cluj-Napoca

Judecata liberă și sinceră nu are nevoie de a promova ostentativ exemple pentru a-și afirma calea și justifica convingerile, ilustrările pozitive pot chiar dăuna uneori, căci necesitatea Binelui nu implică necesitatea publicității.

Dar când unele proiecte dezvoltate, precum cele medicale sau sociale, vizează pe toți locuitorii unui anumit spațiu, ele devin bun public, iar atunci trebuie cunoscute și sprijinite, fiind o indirectă repartizare a bogăției și ajutor pentru cei în suferință din partea comunității.

In 2009, inițiativa PS Vasile Someșeanul (episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului Feleacului și Clujului) privind construirea unui centru medico-social sub administrarea Arhiepiscopiei pentru bolnavii de cancer, este aprobată și susținută de vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania. Astfel, după o perioadă de eforturi considerabile, nu doar materiale, dar ca angajament însemnat din partea multor instituții și oameni – voluntariatul fiind o trăsătură a proiectului, în noiembrie 2012, Centrul de îngrijiri Paleative Sf. Nectarie este deja ridicat și sfințit de noul Mitropolit, IPS Andrei Andreicuț, iar în mai 2013, primește primii pacienți.

Centrul „Sf. Nectarie” e gândit ca un proiect complex, care să aducă asistență medicală profesionistă bolnavilor oncologici aflați în faza avansată / terminală – care, după cum știm, sunt fie neglijați, fie înlăturați în spitalele publice, dar și suport și alinare sufletești, atât pentru pacienți cit și pentru familiile acestora. In acest sens, ansamblul „Sf. Nectarie” dispune de o capela unde au loc minim 3 slujbe săptămânal, și are loc vizitarea bolnavilor de către preoți, precum și consiliere psihologică. Vindecarea corpului este în relație directă cu sănătatea sufletului, filozofie medicală practicată din antichitate de vechii geți, și confirmată în adevăr de Biserica Ortodoxă.

Cel mai important însă, rațiunea funcționării este una filantropică: toate serviciile (spitalizare, medicale, adiacente etc.) sunt gratuite; mai mult, în cadrul centrului funcționează o farmacie cu circuit închis, unde nu doar medicamentele, dar și consumabilele para-farmaceutice sunt oferite fără plată. Pentru multi oameni, marginalizați de boală și sărăcie, acest ajutor, similar calitativ cu marile centre medicale, e una dintre marile binefaceri la care mai pot spera.

De la câțiva pacienți la început, în prezent Centrul gestionează 40 de paturi de spital, în 20 de saloane, fiecare salon cu doar două paturi și baie proprie, după standarde moderne respectabile. Pe lângă farmacie, spital și capelă, există un ambulator și un centru de zi, sala de conferințe, biblioteca și chilii pentru maici. Asistența și serviciile medicale sunt asigurate prin participarea a 50 de angajați, din care 4 medici, și ca. 35 de asistente și infirmiere.

In bună tradiție comunitară, centrul este deschis oricărui pacient, în baza trimiterii medicale, indiferent de etnie, rasă sau confesiune religioasă (în fapt, doar putin peste 50% din pacienți au fost ortodocși).

Toate cele de mai sus presupun însă eforturi bănești însemnate, cheltuielile curente pot depăși 200,000 lei lunar, acoperiți doar parțial de Casa de Asigurări de Sănătate, care alocă o sumă fixă / pacient. In plus, cheltuielile de investiții (de înlocuire a echipamentelor uzate, și dezvoltare) nu au o sursă identificată și stabilă de finanțare. Coordonatorul centrului, preot Bogdan Chiorean vizează două proiecte investiționale extrem de utile, ce ar oferi servicii noi și ar largi plaja celor asistați, dar în prezent limitate din cauza lipsei de resurse bănești.

In primul rând, se are în vedere achiziția unei mașini pentru a facilita îngrijirea pacienților la domiciliu până la internare, precum și îngrijirea acasă a pacienților externați de aici, de către personalul spitalului, care cunoaște deja pacienții și problematica lor. In al doilea rând, se urmărește oferirea unui serviciu de ambulanță, dar aceasta presupune cerințe ridicate din punct de vedere al investiției (pentru aprobare se cer minim două mașini de ambulanța, din care una cu asistență medicală permanentă, iar cu dotările aferente, prețul investiției urcă la sume inaccesibile pentru finanțele reduse ale Centrului).

03_CentrulIngrijiriPaliativeSfNectarieCluj5_w500_h500_q95

Nimic nu este mai dureros pentru un om decât suferința unei boli nemiloase în sărăcie și lipsă de căldură omenească. Sensul de a fi al Centrului este sa aducă alinare, sprijin medical și căldură pentru cei în astfel de necaz. Peste 1,600 de pacienți au fost beneficiarii serviciilor centrului, din mai 2013 până acum. Oricare din noi sau din familiile noastre poate fi atins de această boală în grabnică răspândire; pentru a avea și a dărui o șansă, e bine ca cei ce au posibilitatea, să se implice, măcar ocazional în sprijinirea acestui proiect. Un mic efort individual, dacă este multiplicat, poate face minuni. Fie că este vorba de redirecționarea cotei de 2% din impozitul pe care îl datoram, fie de o donație în conturile de mai jos:

Asociaţia Sf. Nectarie Cluj
CUI  29749324
CONT EURO              RO80 BTRL 0130 4205 C660 31XX
CONT LEI                  RO08BTRL  0130 1205 C660 31XX
Banca Transilvania

Le mulțumim celor de la Centrul Sf. Nectarie și Arhiepiscopiei Clujului pentru implicarea socială, sufletească și păstorească, și le dorim multă putere de muncă în continuare.

 

In memoriam, Vasile Dolean

 

DistribuieShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on RedditEmail this to someone