Clujaxio, un proiect al valorilor

Societatea românească aduce frecvent cu un întreg diform, fără început sau orizont, lipsită de un temei identitar, istoric și axiologic, condusă prea des de aparențe sau scopuri mărunte, orice fel de haină ar îmbrăca ele. Confuzia și sincretismul în planurile vieții, istoric, metafizic și religios, vor să pună stăpânire pe ceea ce a mai rămas autentic și adânc în ființa noastră.

Agresivitatea până la suburban, incultura, lipsa de maniere și dialog, de profesionalism, orgoliul nemăsurat, cultul puterii o data cu funcția (indiferent de scară), sunt vicieri ale existenței, de natură și perspectivă inexplicabile.

Dar nu sunt cauze, ci efecte. In confuzia generalizata, inversarea e o altă măsură a dezordinii.

Însăși corupția (morală și materială) e o consecință. A lipsei de încredere în propria valoare și demnitate, în principiile și valorile care fondează orice comunitate și care ne-au format ca țară și neam. Ruptura față de tradiție și primordii e principala cauză. Odată regăsite, principiile, morala și ordinea socială vor urma.

Teama oamenilor ca urmare a lipsei de repere, a agresivității sau nepoliteții, va dispărea. La fel cum trebuie risipite ura adâncă dintre noi, gândirea revanșardă și mai ales maniheismul, ca tipar stereotipic de abordare a lumii.

O societate sănătoasă rezolvă aceste probleme prin dominația valorilor. Nu a elitelor, care sunt o consecință a lor, nu o cauză. Mici cercuri concentrice de credințe și idei pe care le creează și promovează fiecare din noi pot fi surse de valori. Cultura (autonomă), oricât de amplă, nu are valoare în sine dacă este lipsita de experiențe existențiale inspirate, singurele ce pot da ceea ce toți cautăm: discernământul, sau în limbajul fericit al lui Steinhardt, Dreapta Socotință. Dar, cu excepția sfinților, inspirația vine în comuniune și comunitate, chiar dacă adevarul istoric e subiectiv.

Dincolo de rațiunea de a fi a unui site de știri, Clujaxio este un mic spațiu al ideilor, al dialogului și retoricii, privite cu stil și respect față de opinii și argument. Domeniile noastre de interes sunt finanțele, istoria, filozofia / teologia și sportul. Nu veți găsi politică, fotbal, sau cancan-uri. Cel mult filozofie politică și actualitate. Veți găsi în schimb un mic grup care promovează în mod onest, simplu și direct, ideile și proiectele în care crede, și pe cei pe ce ii apreciază, oameni care, în domeniul lor au demonstrat și au adus valoare, dar care trec neobservați în vâltoarea mediatică goală de conținut a zilei.

Cu alte cuvinte, Clujaxio este un mic proiect al valorilor, în care va invităm să vă implicați, fie ca spectatori inteligenți, fie ca participanți direcți.

Echipa Clujaxio

logo-clujaxio

 

DistribuieShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on RedditEmail this to someone